Stratená Hlohovská vinohradnícka oblasť naberá vietor do plachiet

Dna 24.8.2012 sa uskutočnilo vo Vieche  Jašter Hlohovec v spolupráci

International Visegrad Fund, Európske Fórum Vínnej Kultúry, Ordo Equestris Vini Europae a honorárny konzulát v Eisenstadte sa podieľali na príprave cyklu prednášok v rámci pomoci krajinám V4.

Prednášku p. Franza Trinkla si vypočuli záujemci z radov vinárskych odborníkov i laikov.

Táto činnosť prináša zamestnanosť a ekonomický rast , stačí navštíviť vinárske oblasti  rakúska a môžeme mať slzy v očiach….

Aj o týchto témach bola prednáška rakúskeho marketingového odborníka a profesora z  Viedne .

Stretnutie s týmto významným odborníkom otvoril primátor Hlohovca p. Peter Dvoran, ktorý poďakoval usporiadateľom za tento počin.

Pre Slovensko boli určené dve prednášky,j Jedna v Nitre a vďaka aktivitám cechu hostinských, vinárov a gastronómie v Hlohovci – sa garanti projektu rozhodli pre Hlohovec.

Poďakovanie patrí aj všetkým zúčastneným vinárom, ich vzorky boli vynikajúcou reklamou Hlohoveckej vinohradníckej oblasti a boli vysoko cenené prítomnými odborníkmi, medzi ktorými nechýbal ani Dr. Horstmal Vogl z Rakúskeho Eisenstadtu.

Spokojnosť poslucháčov umocnil rakúsky certifikát pre zúčastnených, ale i poznanie že v spolupráci medzi vinármi strednej Európy sme schopní odolať aj najsilnejšej konkurencii.

Veľký význam tohto stretnutia bolo aj v tom, že sa stretli významný predstavitelia vinárstva zo Šintavy ,Vinohradov nad Váhom ,Siladic ,Bojničiek,,Hlohovca.  Konečne sa prebúravajú chladné múry medzi Nimi . Môžem ubezpečiť širokú okruh fandov vína a krajiny, že Vážska vínna cesta už nie je len na papieri , ale konečne od slov prechádza k činom . Možno už dalšie Fraštacké putovanie povedia až do Šintavy ..Dôverujem  dohodám ,ktoré odzneli vo Vieche Jašter HC.

 

 

 

Tutura Pavol

predseda cechu hostinských, vinárov a gastronómie v Hlohovci