Úvod k výstave 2014

degustacia-pre2014Nominačná výstava vín do Národného salónu vín SR 2013 – je pojem a skrytou túžbou o účasti každého producenta tohto moku….

Vzhľadom na vinársku tradíciu Hlohoveckej vinohradníckej oblasti, vzhľadom na našu cechovú prácu a spoluprácu – sme dostali možnosť podieľať sa na výbere vín práve do Národného ……

Pred sebou máte katalóg 6. ročníka Hlohovskej ochutnávky vín, ktorú organizujeme a ktorá sa stala súčasťou tohto celoslovenského prierezu úspešných producentov.

Po tragickom ročníku 2010 prišiel nádherný ročník 2011 a po ňom opäť prekvapenie slovenských vinárov rok 2012,ktorý opäť prepísal stupnicu kvalít Naších vín nielen u Nás ,ale aj vo svete vína.

Rok 2013 rok zmien klímy chlad , – horúčavy ,sucho niečo čo sa nedá naplánovať.

Každoročne kritizujem stav Našich vinohradov zlej poľnohospodárskej podpory atď.,kde Naše pestrofarebné polia a pasienky ovláda kukurica ,repka a hlavne burina. Práve vinič dokazuje za tieto 4 roky neskutočných klimatických zmien, že sme tá správna krajina na jeho pestovanie a držanie sa po stáročia zachovalej kultúry vína. Treba v tom pokračovať aj napriek tumoru nekompetentných úradníkov vydržať a hľadať liek na udržaní pozície ako vinárskej krajiny vo svete vín.

Po ročníku 2013 verím, že nastáva čiastočná  stabilizácia pestovania viniča.

Je málo odvetví, ktoré dokážu tak silno propagovať Slovensko vo svete ako Naše vinárstvo .Nejdem tu menovať vinárstva ,ale už vo Francii ,Portugalsku, Slovinska …znalci vína prezerajú atlasy a hľadajú, kde to Slovensko je ,ako je možné že také vína sú tam a mi ich nepoznáme ?

Je to úžasná reklama vinárov Slovensku.

Pýtam sa aj za Vás : Čo sme pripravili pre milovníkov vína? – turistov – o ktorých počúvame stále dokola ….

Hlohovec : kde by ste zobrali vínneho nadšenca na pohár vína a aký program mu spraviť na celý deň?

Je tu:

Golguz: svetové vína z Portugalska ,Slovinska …Národný salón …

Víno Černý: rok 2013, 43 zlatých medailý 6 šampíon výstav a dvojnásobný šampión výstavy SUPERBUM Pezinok…..

Ing Soják: uznávaný ako najlepší pestovateľ hrozna

PD Hlohovec čapované vína… sú ozaj z hrozna….

Kde v meste Vám ponúknu vína tohto regiónu – ,žiaľ len u vinárov.

Patriotizmus v Hlohovci od tzv. šenkárov je 0 bodov ,stačí im výčapné zariadenie a čapovanie tzv piva a pálenky do poldecákov.

Pri pálenke vieme rozoznať kvalitu podľa ceny ,žiaľ pri víne už nie a hlavne je to živý produkt s ktorým treba vedieť zaobchádzať….

Píše sa 901 rokov prvej písomnej zmienky o Hlohovci .Viniče tu boli ,ale už dávno pred tým

do 70 rokov minulého storočia bola samostatná Hlohovská vinohradnícka oblasť!

Zobrali nám ju!  Rozdelili na Malokarpatskú a Nitriansku oblasť.

Pozrite si kalendár akcií MVC ani zmienka o Hlohovci!…

Vôbec neberú vážne našu polohu a rozlohu viníc tak ako i samotné mesto zabudlo pri výročí spolupracovať s vinármi na hodnote tohto sviatku 900-ky.

Záujem ľudí o vínnu turistiku je úžasný – ako poukazuje Fraštacké putovania za vínom.

Ukazuje nám abnormálny záujem o akcie vinárske ale aj s tým spájané kultúrne aktivity….

Zo strany štátu sa kultúra scvrkla do „volebného guláša“ a je prakticky najvyšší čas ukázať čakateľom na zážitky, že máme ešte zopár dobrých vecí v talóne, ktoré stoja za námahu ich realizovať.

Pripravujeme pre Vás akciu pod názvom „Víno   z hrozna“ pochod po viniciach Šianec-Šomod-Šintava. Začiatok Empírové divadlo až Šintava a Sereď .Takmer 30 km trate cez vinice bude pochodom so zástavkami i kultúrnym programom na Fusmanovom dvore ,cyklotrase Jašter – Sereď.

Mesto Sereď Nám dáva pomocnú ruku pri organizovaní tohto projektu. O tom viac pre tých čo 14.6.2014 absolvujú s Nami promo akciu.

Na 6. ročníku Víno Hlohovec máme možnost prechutnať viac ako 250 vzoriek vína od Slovenskej špičky vinárstiev. Pýtate sa prečo nie ako Tirnavia ,Linčiansky Džbánok …. nie 500 ,600…?

Žiaľ za všetkým je hlavný faktor:

Chýbajú dobrovoľníci a viac zainteresovaných osôb k danej akcii .

Pripraviť podujatie ,vytvoriť propagáciu ,zozbierať vzorky ,zvolať degustátorov ….. nie je popri zamestnaní žiadna jednoduchá záležitosť .Napriek problémom ,ktoré sme mali na začiatku sme radi že Vám môžeme dať na hodnotenie lahôdky našich výrobcov.

Opäť musíme poďakovať všetkým ktorí stále majú odvahu pestovať a vyrábať víno,aby v nich pretrvalo .Verím že mladá generácia bude viac podporovať domáce poľnohospodárstvo..

U  nás a zvlášť v Starej Hlohovecko-Šintavskej oblasti tá kvalita je , preto nedovoľme, aby jej ubúdalo pod ťarchou nezáujmu. Prajme si, aby sa stala len prestížnou záležitosťou ,“  preto „ Pime naše vína ,sú svetové“.

Učme sa rozoznať čo je z hrozna a čo nie ,čo je poctivé a dobré. Veď sme krátko na tomto svete, aby sme si nedopriali vínko z hrozna a ešte lepšie ,keď bude z Hlohovca, aby vinohrady ktoré sú tu už stáročia rozdávali radosť a potešenie aj ďalším generáciám.

 

Cech združujúci pár nadšencov ukázal vinárstvu v Hlohovci smer, ktorým je potrebné sa uberať, aby sme dosiahli dimenzie predchádzajúcich storočí. Pripravili sme v mene týchto uzáverov zásadné administratívne zjednodušenie – Cech hostinskych vinárov a gastronómie bude po Novom Cech vinárov – a to – nielen Hlohovca ,ale aj Šintavy, Dvorníkov, Siladíc, Bojničiek….

                                 Bude to www. stránka : www.cechvinarov.sk

 

 

Porovnajte Naše vína s vínami iných regiónov a zdvíhajme hrdosť Našim výrobcom, nech patrón vinohradníkov sv . Urbánek drží nad nami ochrannú moc a Naša prosperita s plným mešcom éčiek im v tom pomáha.

                                                                

Tutura Pavol

Predseda cechu vinárov