Vinárstvo Golguz

Hlohovecký Golguz už tradične privíta účastníkov putovania priamo v priestoroch vinárstva. Titulom Vinárstvo roka 2015 potvrdili špičkovú kvalitu vín z Hlohoveckého rajónu. Ďakujeme za skvelú prácu a tešíme sa na výborné vínka!

HLOHOVECKÝ TERROIR
GOLGUZ patrí do hlohoveckého terroiru, ktorý v širšom kontexte tvorí významnú časť Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Špecifikom tejto vinohradníckej lokality je poloha a blízkosť rieky Váh, ktorá pozitívne vplýva na mikroklimatické podmienky a dotvára tak unikátny charakter tejto vinohradníckej lokality.

POLOHA VINOHRADOV
Vinohrady vinárstva GOLGUZ sú v celkovej rozlohe 230 ha a z veľkej časti sa nachádazjú medzi obcami Bojničky a Dvorníky v lokalite nazývanej Pannonia. Znakom vinohradov Pannonia je zvlnenie, pripomínajú tým známu oblasť Burgundsko. Lokalita vinohradov je rozdelená do 2 vinohadníckych honov TALIČMANY a VEĽÝ HÁJ.

Vinárstvo roka
Golguz dominoval skoro vo všetkých hodnotených parametroch, nielen kvôli tomu, že sme sa zúčastnili skoro všetkých nominačných a hodnotených zahraničných súťaží, ale hlavne preto, že sa nám na nich výnimočne darilo a zbierali sme väčšinou zlaté medaily. Za týmto úspechom treba hľadať niekoľko dôležitých faktorov. Okrem skúsených technológov sa v Golguze na zvyšovaní kvality vín podieľa aj postupná renovácia technologických zariadení. Pekným príkladom je Rulandské modré 2013, ktoré vyzrievalo v nových kvalitných barikových sudoch, ktoré odovzdali tomuto vínu nezameniteľný rukopis. Nielen toto, ale aj ostatné vína by však bez fantastickej suroviny vznikali asi len veľmi ťažko. „Perfektne vyzreté hrozno z našich vinohradov je absolútny základ tohto úspechu,“ vysvetľuje s nadšením generálny riaditeľ vinárstva Golguz Miloš Holík. Základ budúcej úrody sa rodí už počas zimného rezu, počas ktorého sa ťažne nastrihajú tak, aby sa kry príliš nepreťažovali. V ročníku 2014 sme mali priemernú úrodu 5,96 ton hrozna z hektára. Možno by niekto namietal, ale aj v tejto nie práve ideálnej sezóne, sme mali v Golguze aj minulý rok priemer na hektár vyšší iba o 1,5 tony, čo na Slovensku vôbec nebýva zvykom. V pivnici pracujeme bez kompromisov s cieľom dosiahnuť čo najvyššiu kvalitu. Dokonca aj v ročníku 2014 sme si dokázali dopestovať hrozno vo veľmi dobrej kvalite a vyrobiť vína, ktoré sa nestratili ani na medzinárodnej úrovni. „Pri ročníkoch, keď tlak hubových chorôb nie je až taký silný, nie sú rozdiely až také badateľné, ale pri náročnejších rokoch sa rozdiely zvýraznia a vtedy sa ukáže ako sa vo vinici hospodárilo roky predtým,“ dodáva technológ Marek Kovár.

www.golguz.sk

golguz

Publikoval: Ing. Daniel Valkovič, Michal Kálman