Po ďaľšom úspešnom ročníku 2015 požehnania mladých vín zverejňujeme fotky v pivničných priesoroch reštaurácie Viechy Jašter.

Požehnanie mladých vín
Akonáhle sa do sudov dostane hroznový mušt z novej úrody, čakajú vinári netrpezlivo na burčiak. Jeho ochutnávanie je doménou predovšetkým na Slovensku ale aj v Česku (na južnej Morave). Po burčiaku sa potom vinári tešia na to nové, mladé víno. Tradícia jeho ochutnávania spadá do doby, kedy feudáli a cirkev vlastnili vinice a najímali si na obdobie jedného roku predákov, ktorí sa potom o vinicu starali. A práve na sv. Katarínu (na južnej Morave to bolo na sv. Martina) bývala táto služba ukončovaná, vyhodnocovaná a prípadne predlžovaná na ďalší rok. Často si na túto počesť pripíjali práve mladým vínom. Tieto vína neboli ešte celkom číre, mohli byť i ľahko perlivé, ale zato boli svieže a ovocné.
Mladé vína bývajú predzvesťou kvality nadchádzajúceho ročníka – sú to prvé vína, ktoré vznikajú v danom vinárstve. Za mladé víno je tiež označovaný produkt, ktorého vek neprekročil jeden rok, doporučuje sa však skonzumovať ho do pol roku od dátumu plnenia. Mladé vína sú bohaté na antioxidanty. Ako chutí mladé víno ?
Každé inak ! Každé má niečo svoje, niečo iskrivé a zaujímavé. Spoločne ich spája ľahkosť, sviežosť a ovocné tóny v chuti i vôni. Nájdeme stovky odtieňov. Od lesného ovocia, cez ich kôstkových bratov až po tropické tóny. Intenzita farby býva u mladých vín väčšinou o jeden level nižšia. Škála farieb je u červených vín širšia. Obsah kyselín je od vína k vínu rozdielny a variabilný. Záleží od konkrétnej odrody, terroir vína a od rukopisu vinára. Mladé víno je skrátka zážitok. Tým, že je mladé, nečakáme zázraky. Víno je na začiatku svojej cesty. Treba mu dať čas dozrieť a ukázať kvality. Ale to, že vie poriadne potešiť zmysly, o tom niet žiadnych pochýb.
Francúzi majú svoje Beujolois. Toto víno spôsobuje v niektorých krajinách hotové šialenstvo. Beujolais sa stalo skoro kultom. My máme naše dobré svätokatarínske. Toho sa držme a neoľutujeme. A práve toho sa drží aj Hlohovecký cech vinárov, ktorý usporiadal v piatok 20.novembra 2015 v poradí už 5. ročník akcie „ Požehnanie mladých vín“. Tak ako po minulé roky, tak aj tento rok sa toto podujatie konalo vo vieche Jašter na Starej hore v Hlohovci. Na Jaštery sa stretlo 45 výrobcov vína z Hlohovecka a blízkych regiónov, ktorí prezentovali viac než 100 vzoriek svojich mladých vín. Tak ako stúpa renomé slovenského vinárstva a kvalita našich vín, tak isto badať markantný nárast kvality vín z nášho regiónu. Nemalú zásluhu na založení tradície Požehnania mladých vín v našom regióne má aj pán Branislav Ded zo spoločnosti Food Farm Hlohovec, ktorý si aj tento rok nenechal ujsť príležitosť byť pri tom. Tento rok opäť žičil našim vinohradníkom a vinárom predovšetkým čo sa týka kvality hrozna. Z toho sa dá potom logicky vyvodiť tvrdenie, že aj vína z tohtoročnej úrody by mali byť vysokej kvality. Pri degustácii týchto mladých vín prítomní odborníci skutočne aj potvrdili, že prezentované vínka sú na dobrej ceste smerom ku vysokej kvalite.
Oficiálne zahájenie akcie Požehnanie mladých vín uskutočnil predseda Hlohoveckého cechu vinárov Pavol Tutura. Srdečne privítal početnú skupinu prítomných, v stručnosti spomenul históriu vzniku tohto podujatia v našom regióne. Následne privítal pána dekana Jasenáka z mestskej farnosti v Hlohovci. Pán dekan pozdravil prítomných účastníkov a v krátkom príhovore spomenul veľmi dlhú tradíciu pestovania hrozna a výroby vína už od biblických čias. Následne prikročil k oficiálnemu aktu požehnania mladých vín. Po tomto oficiálnom zahájení začali prítomní milovníci vínnej kultúry s degustáciou vystavených vzoriek vín a bolo naozaj čo ochutnávať. Jeden z účastníkov to povedal naozaj výstižne“ Na toto podujatie chodím veľmi rád, pretože sa tu v príjemnom prostredí stretnem s priateľmi a pri dobrom vínku podebatujeme na rôzne témy“. Je to skutočne pravda, že aj Slováci prichádzajú na chuť dobrému vínu, vedia ho oceniť a vychutnať si ho. Okrem popredných vinárov a odborníkov sa na tomto podujatí zúčastňuje čoraz viac milovníkov tohto moku, predovšetkým mladých ľudí, čo je samozrejme potešujúce konštatovanie. Keď k dobrej nálade prispela aj ľudová hudba Heskovci z Červeníka a tradične dobré jedlo, nemožno sa čudovať, že ľudia odchádzali z Jaštera spokojní a v povznesenej nálade. Tešíme sa na ďalší, v poradí už 6. ročník tohto vydareného podujatia.

Ing. Jozef Kertész podpredseda Hlohoveckého cechu vinárov
Predseda cechu vinárov: Pavol Tutura
Publikoval člen cechu: Ing. Daniel Valkovič

 

G41B1126 sv vin tlmain-10-flase

Jesenné putovanie po vinohradoch starej Hlohovecko – Šintavskej oblasti

V poslednom období stále viac a viac rezonuje v našej spoločnosti označenie „ Vinári sú zlatou ozdobou našej krajiny“.
Slovensko opäť raz svetu dokázalo, že má unikátne vína, vinohradnícke polohy a skvelých vinárov. A podobné úspechy už berieme skoro ako samozrejmosť.
Po týchto medzinárodných úspechoch slovenských vín zostáva otvorenou otázka, ako ich zúročiť. Nedokážeme robiť veľké vývozy, pretože plochy vinohradov sa scvrkávajú. Naše vína by mali vyslať podnet k tomu, aby sme viac zveľaďovali slovenské vinohradnícke územie a priťahovali cudzincov a domácich na vínnu turistiku na Slovensko.
A to je práve výzva, ktorá viedla Hlohovecký cech vinárov k zorganizovaniu v poradí 2. ročníka akcie Jesenné putovanie po vinohradoch starej Hlohovecko – Šintavskej oblasti . Toto podujatie sa konalo v sobotu 10.októbra 2015 so štartom na Urbánku v Hlohovci, pamätnom to mieste vinárov a vinohradníkov nášho regiónu. Prítomných účastníkov na úvod privítal predseda Hlohoveckého cechu vinárov Pavol Tutura a následne vystúpil s krátkym príspevkom riaditeľ Vlastivedného múzea v Hlohovci Mgr. Jozef Urminský. V ňom spomenul historické fakty, ktoré sa viažu k samotnému altánku sv. Urbana, patróna to hlohoveckých vinohradníkov a vinárov. Aj keď počasie nie príliš prialo jesennej prechádzke, na mieste štartu sa zišla takmer stovka záujemcov, ktorí po úvodnom oficiálnom zahájení nedočkavo vyrazili na trasu do vinohradov. Ako prvý na trase bol vinohrad Richarda Sojáka. V ňom čakalo pútnikov milé prekvapenie v podobe pohárika dobrého vínka od p. Sojáka. Tento skúsený vinohradník a vinár trpezlivo odpovedal na početné otázky pútnikov. Málokto však pozná, že v tejto lokalite sa v roku 2013 urodila tomuto vinohradníkovi odroda Müller Thurgau výnimočnej kvality. Práve z tohto kvalitného hrozna urobil Matyšák špičkové víno. Prestige Műller Thurgau 2013 porota na súťaži Bacchus v Madride ocenila najvyšším hodnotením – víno získalo 96 bodov (zo 100-bodovej stupnice), čo sa zatiaľ nepodarilo žiadnemu slovenskému vínu na súťaži v zahraničí. V našom regióne sa oddávna dopestovalo kvalitné hrozno, ktoré však skončilo ako surovina v Modre a Pezinku, kde z neho vyrobili špičkové vína. Len málo sa vedelo o tom, odkiaľ pochádza toto kvalitné hrozno. Dnes už vinári spravidla uvádzajú odkiaľ pochádza hrozno, z ktorého je vyrobené ich víno.
Na rozdiel od jarného putovania ,ktoré sa uskutočnilo v júni tohto roku, tento jesenný termín umožnil turistom ochutnať kvalitné odrody hrozna priamo na koreni. Účastníkov putovania však ešte čakalo viacero vinohradov na vytýčenej trase a tak pochod pokračoval v smere na Šianec , okolo radarov do družstevných vinohradov. Vo vinohradoch Revy Bojničky čakalo pútnikov ďalšie milé prekvapenie v podobe stretnutia s Jankom Hubinom. Ten spolu so svojou manželkou pripravil pre vínnych turistov malú ochutnávku vín spoločnosti REVA Bojničky. Rozvinula sa pritom aj družná debata o pestovaní viniča a výrobe vína v lokalite Bojničky. Putovanie však bolo len v svojej polovine a tak trasa pochodu pokračovala cez Mladý háj a Bočinu. Opustili sme vinohrady, ktoré geograficky patria do Šintavskej pahorkatiny a vstúpili sme do vinohradov nachádzajúcich sa v predhorí Považského Inovca. Vplyvom dažďových zrážok bola trasa na niektorých úsekoch dosť blatistá a tak si ju niektorí pútnici skracovali. To zapríčinilo, že sa niektorým z nich nepodarilo nájsť cieľ nášho putovania, ktorým bol vinohrad Ladislava Černého. V ňom bolo pripravené pre pútnikov malé občerstvenie v podobe Jašterskej kapustnice a pohárika mladého vínka. Ešte šťastie, že sa v cieli objavil na svojom aute Janko Hubina, ktorý ochotne zvážal poblúdených pútnikov do cieľového bodu nášho putovania. Aj napriek určitej nepriazni počasia a poblúdeniu jednej skupiny pútnikov, malo aj toto jesenné putovanie svoje čaro. Organizátorov tohto podujatia potešila skutočnosť, že medzi účastníkmi bolo mnoho mladých ľudí, ktorí sa tu mali možnosť dozvedieť mnoho cenných informácii jednak z histórie nášho hlohoveckého regiónu ako aj o pestovaní vínnej révy a výrobe kvalitného vína.
Záverečné zhodnotenie účastníkmi bolo jednoznačné. Prídeme aj na ďalšie ročníky tejto krásnej akcie.
Zámerom organizátorov tohto podujatia nebola len propagácia dobrého vína vinárov z nášho regiónu, ale tiež snaha názornou formou ukázať širokej verejnosti ako sa pestuje kvalitná surovina , z ktorej sa dá vyrobiť prvotriedne víno. V neposlednom rade to bolo aj zoznámenie sa s históriou pestovania viniča a výroby vína v starej Hlohovecko – Šintavskej oblasti. Hlavným cieľom organizátorov do budúceho obdobia však naďalej zostáva zámer spojiť Hlohovecký a Šintavský región turistickým a cykloturistickým chodníkom, ktorý by bol trvale využívaný a umožňoval by v priebehu celého roku turistickú, rekreačnú a poznávaciu činnosť.

Autor článku
Ing. Jozef Kertész
podpredseda Hlohoveckého cechu vinárov

Publikoval
Ing. Daniel Valkovič
člen Hlohoveckého cechu vinárov

IMG_1653 IMG_1674 IMG_1645 IMG_1611 100_5920 100_5917

Slobodné vinárstvo zo Zemianskych Sadov sa stalo novým členom Hlohoveckého
cechu vinárov. Sme veľmi radi, že prijali pozvanie do nášho tímu a veríme, žeKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
budúca spolupráca bude len a len vzájomným prínosom.
Hneď za čerstva sme neodolali pozvaniu a nových cechových kolegov navštívili.
Po srdečnom prijatí nám Michal i Agnes predstavili svojim erudovaným výkladom
nie len filozofiu výroby, ale i vína samotné.
Vína zaujali svojou naturálnou čistotou a pestrou paletou vôní i chutí. Každé
ako originál s minimálnym zásahom do jeho prirodzeného vývoja. Ďakujeme za
jedinečný zážitok ktorý budeme radi zdielať s účastníkmi ďalších cechových
podujatí.

A. Aktualizovaný plán turisticko-vinárskych akcií na 2.polrok 2015

1 / 19.09.2015 (sobota) : Turistický pochod „ Putovanie cez mikroregión Poniklec“
– po trase Dolné Otrokovce – Horné Trhovište – Tepličky – Hlohovec
Jašter, 1.ročník
Uvedené obce, cez ktoré vedie trasa, vytvárajú mikroregión Poniklec. Tak sa zapájame aj na propagovanie týchto krásnych končín Nášho Regiónu s ukončením v Jašteri na Starej hore.

2 / 03.10.2015 (sobota ): Varenie gulášu na Jašteri na Starej hore v Hlohovci, Pod názvom: víno, mäso, cibuľa
Významný to deň pre Jašter- 20 rokov pod vedením rod. Tuturovcov.
Pri tejto príležitosti a z vďačnosti bude slávnostne odhalená pamätná tabuľa akademického maliara a grafika Dezidera Castiglione, rodáka z Hlohovca (*26.11.1924 – † 1.3.2005).
Akademický maliar, grafik a popredný predstaviteľ monumentálnej tvorby v architektúre zanechal významné dielo svetelnú mozaiku práve u nás na Jašteri pod názvom „Partizánske plamene „.

3 / 10.10.2015 (sobota ) : Jesenné putovanie po vinohradoch starej-HLOHOVECKO –ŚINTAVSKEJ oblasti ,pre veľkých ,malých ,ale aj cykloturistov bude pripravený program o histórii a súčasnosti práce poľnohospodárov a lesníkov od Hlohovca až po Šintavu
2.ročník,nástup Urbánok – plán podľa jarnej akcie

4 / 17.10.2015 (sobota ) : Jesenný pochod HP – 37.ročník
S novinkou na trase prekvapenie od vinárov cechu!

5 / 20.11.2015 (piatok ) : Požehnanie mladých vín (viecha Jašter)

6/ 21.11.2015 (sobota): Blatový pochod, turistická akcia na trase Piešťany
– Hlohovec, poriadaná KST Bezovec Piešťany, s cieľom vo Vieche Jašter

B. Návrh Plán turisticko-vinárskych akcií na rok 2016

1 / 15.01.2016 (piatok) : Ples vinárov – 4.ročník
– miesto konania – Hlohovec Jašter

2 / 09.04.2016 (sobota): Turistický pochod FORNOSEG – FRAŠTÁK
13.ročník , trasa : Tepličky – Hlohovec Jašter

3 / 16.04.2016 : Jarný pochod HP – 38.ročník
– S novinkou na trase !

4 / 30.04.2016 (sobota) : Fraštacké putovanie za vínom, 10.ročník

5 / 22.05.2016 (nedeľa) : Tradičná púť k Sv. Urbanovi
Hlohovec Urbánok

6 / 28.05.2016 (sobota) : Verejná degustácia vín na Jašteri
– v rámci akcie Víno Hlohovec 2016

7 / 11.06.2016 (sobota) : Jarné putovanie po vinohradoch – 3.ročník
Urbánok – objavovanie starej Hlohovecko –Śintavskej vinárskej
oblasti

8 / 17.09.2016 (sobota) :Tradičné varenie gulášu na Jašteri v Hlohovci

9 / 24.09.2016 (sobota) : Turistický pochod „Cez mikroregión Poniklec“,
po trase Dolné Otrokovce – Horné Trhovište – Tepličky – Hlohovec
Jašter, 2.ročník

10 / 08.10.2016 (sobota ): Jesenné putovanie po vinohradoch – 3.ročník
Urbánok – vinohrady v okolí Hlohovca

11 / 15.10.2016 (sobota) : Jesenný pochod HP – 38.ročník
– S novinkou na trase !

12 / 25.11.2016 (piatok) : Požehnanie mladých vín (viecha Jašter )

13/ 19.11.2016 (sobota): Blatový pochod, 38.ročník, turistická akcia na
trase Piešťany – Hlohovec, poriadaná KST Bezovec Piešťany, s cieľom
vo Vieche Jašter
ERB_CECH-male

Putovanie po vinohradoch starej Hlohovecko – Šintavskej oblasti pešo a na bicykli
2. ročník

V dobe keď likvidácia slovenského poľnohospodárstva s druhotným spracovaním našich tradičných plodín mení krajinu na pestovanie technických plodín , stále viac a viac rezonuje v našej spoločnosti označenie „ Vinári sú zlatou ozdobou našej krajiny“.
Slovensko už opakovane dokazuje , že patrí vo vinárskom svete na popredné miesto čo sa týka kvality , že má unikátne vína, vinohradnícke polohy a skvelých vinárov..
Po mnohopočetných medzinárodných úspechoch slovenských vín zostáva otvorenou otázka, ako toto zúročiť. Nedokážeme robiť veľké vývozy, pretože plochy vinohradov sa scvrkávajú. Naše vína by mali vyslať podnet k tomu, aby sme viac zveľaďovali slovenské vinohradnícke územie a priťahovali cudzincov a domácich na vínnu turistiku na Slovensko.
A to je práve výzva, ktorá viedla Hlohovecký cech vinárov k zorganizovaniu v poradí 2. ročníka akcie Putovanie po vinohradoch starej Hlohovecko – Šintavskej oblasti . Toto podujatie sa konalo v sobotu 20.júna 2015 so štartom na Urbánku v Hlohovci, pamätnom to mieste vinárov a vinohradníkov nášho regiónu. Prítomných účastníkov na úvod privítal predseda Hlohoveckého cechu vinárov Pavol Tutura a následne vystúpil s krátkym príspevkom riaditeľ Vlastivedného múzea v Hlohovci Mgr. Jozef Urminský. V ňom spomenul historické fakty, ktoré sa viažu k samotnému altánku sv. Urbana, patróna to vinohradníkov a vinárov. Potom už účastníci putovania vyrazili na trasu do vinohradov. Dobre vyznačená trasa bola určená pre peších turistov ako aj pre cykloturistov. Ako prvý na trase bol vinohrad Richarda Sojáka. V ňom čakalo pútnikov milé prekvapenie v podobe pohárika dobrého vínka od p. Sojáka. Tento skúsený vinohradník a vinár trpezlivo odpovedal na početné otázky pútnikov. Účastníkov putovania však ešte čakalo viacero vinohradov na vytýčenej trase a tak pochod pokračoval v smere na Šianec , okolo radarov do družstevných vinohradov. Na hranici družstevných vinohradov a vinohradov Revy Bojničky čakalo pútnikov ďalšie milé prekvapenie v podobe stretnutia s p. Hubinom. Ten spolu so svojou manželkou pripravil pre vínnych turistov malú ochutnávku vín spoločnosti REVA Bojničky. Rozvinula sa pritom aj družná debata o pestovaní viniča a výrobe vína v lokalite Bojničky. Putovanie však bolo len v svojej polovine a tak trasa pochodu viedla cez Mladý háj smerom na Bočinu do vinohradov nad Starou tehelňou. Počas tejto časti trasy Paľko Tutura trpezlivo vysvetľoval prítomným históriu, ktorá sa viaže k jednotlivým miestam, na ktoré mali účastníci nádherné výhľady. A to sa už priblížil cieľ putovania, ktorým bol vinohrad Ladislava Černého. V ňom bolo pripravené pre pútnikov malé občerstvenie v podobe Jašterskej kapustnice a pohárika dobrého vínka. Keď k všetkým tým pekným zážitkom pridáme priam ideálne počasie, záverečné zhodnotenie účastníkmi bolo jednoznačné. Prídeme aj na ďalšie ročníky tejto krásnej akcie.
Zámerom organizátorov tohto podujatia nebola len propagácia dobrého vína vinárov z nášho regiónu, ale aj snaha názornou formou ukázať širokej verejnosti ako sa pestuje kvalitná surovina , z ktorej sa dá vyrobiť prvotriedne víno. V neposlednom rade to bolo aj zoznámenie sa s históriou pestovania viniča a výroby vína v starej Hlohovecko – Šintavskej oblasti, ktorá bola v 70.rokoch minulého storočia neprirodzene rozdelená. Hlohovecká oblasť pripadla pod Malokarpatskú a Šintavská pod Nitriansku vinohradnícku oblasť. Týmto zatienili originálny terroir svetových vín, nádhernej prírody a tisícročnej histórie vinárstva v chotároch Hlohovca a Šintavy.

Ing. Jozef Kertész
Organizačný vedúci akcie
DSCN0962

KLUB SLOVENSKÝCH TURISTOV HLOHOVEC
pozýva turistov, priateľov prírody a priaznivcov kultúry vína na enoturistickú akciu
PUTOVANIE PO VINOHRADOCH STAREJ HLOHOVECKO – ŠINTAVSKEJ OBLASTI (2. ročník)
ktorú poriada
CECH VINÁROV HLOHOVEC
Termín: Sobota, 20. jún 2015
Trasa:
10 km: Hlohovec, Urbánok – Šianec – Bojničky – Mladý Háj – Bočina – Stará Tehelňa
Štart:
Jednotný spoločný štart – Hlohovec, Urbánok (Altánok Sv. Urbana) , 09:00 hod.
Cieľ:
Vo vinici vinohradníka a vinára Ladislava Černého
Charakter trasy:
Trasa je určená pre peších turistov aj pre cykloturistov (horský bicykel)
Iné informácie:
Trasa vedie po poľných cestách a chodníkoch vo vinohradoch a medzi vinohradmi. Počas putovania budú na trase pripravené rozhovory s miestnymi vinármi o histórii pestovania viniča a výrobe vínneho moku v Hlohovskej oblasti.
Účastníkov putovania čaká milé prekvapenie v podobe pohárika dobrého vínka, ktoré spestrí náučný výklad o viniči a víne.
Podrobné informácie a prípadné zmeny, alebo upresnenia trasy a programu podá pred akciou, resp. priamo na štarte jej organizátor.
Predbežné preštudovanie polohy jednotlivých bodov trasy je možné podľa Turistickej mapy VKÚ č. 152 – Nitrianska pahorkatina, Hlohovec.
Vzdialenosť štartu na Urbánku od jednotlivých bodov dopravného spojenia je nasledovná: 45 min – od železničnej a autobusovej stanice Hlohovec a 30 min od výstupných zastávok autobusov na Hlohovej ulici.
Vzdialenosť cieľa v Starej tehelni od jednotlivých bodov dopravného spojenia je nasledovná: 1.15 hod – od železničnej a autobusovej stanice Hlohovec a 1:30 hod od nástupných zastávok autobusov na Hlohovej ulici.
Vedúci akcie a info:
Ing. Jozef Kertész, 0907 776 354,
e-mail: kertsz.jozef@gmail.com, cechvinarov@cechvinarov.sk
web : https://www.cechvinarov.sk/

box-chateauVinice majú južnú až juhozápadnú expozíciu a nadmorskú výšku ktorá sa pohybuje v rozsahu 200 – 250 m. V tejto oblasti sú oglejené pôdy stredne ťažké, najčastejšie hlinité, ktoré sa vyskytujú na okrajoch nížin a na ich styku s pohoriami. Jedná sa o klimatický región veľmi teplý a suchý, nížinné priemerné denné teplôty za rok dosahujú viac ako 7°C, suma aktívnych teplôt za vegetáciu je 3000 °C – 3230°C. Priemerná teplota za vegetáciu je 16-17 °C. Úhrn priemerných ročných zrážok je 586mm.

 

 

 

 

 

 

 

„Slovensko prežíva vzrušujúce vinárske obrodenie. Biele a ružové vína získavajú vo svete už nielen zlaté či strieborné medaily, ale aj tituly šampiónov. V krajine dorástlo pokolenie vinohradníkov a vinárov, ktoré poukazuje na jej veľký intelektuálny i terroirový potenciál,“ tvrdí enologička Edita Ďurčová, ktorá bola priamym svedkom tohtoročných najväčších medzinárodných úspechov slovenského vína.

edita_durcovaSlovensko si zvyká na úspechy svojich vinárov na medzinárodných súťažiach. Čo je za nimi?
Dve veci. Po prvé, kvalita slovenských vín je vynikajúca. Po druhé, konečne sme nabrali odvahu a ukázali ju svetu v reprezentatívnom výbere. Preto sú výsledky viditeľné. Sú nielen dobré, ale aj preukazné. Vinári boli na súťažiach v Paríži, Madride, Štrasburgu, vo Finger Lakes, v Cannes, naposledy v Bruseli. S akou konkurenciou sa tam stretávajú? Nedávno som sa vrátila z Concours Mondial de Bruxelles, kde súťažilo 8 500 vzoriek. Ako vidno, konkurencia je obrovská. Na niektorých súťažiach sa stretávajú vína z vyše 50 krajín sveta, sú tam vinárske mocnosti ako Francúzsko, Španielsko či Taliansko. Ide o celosvetovú konfrontáciu vín, pretože tu súťažia aj krajiny z Nového sveta – USA, Čile, Argentína, Juhoafrická republika, Austrália, Nový Zéland. Stretáva sa obrovská pestrosť odrôd a štýlov jednotlivých krajín a ich oblastí. Tieto súťaže sú veľmi referenčné, dá sa povedať, že ide o akési vinárske majstrovstvá sveta, významom dosť podobné povedzme svetovým tenisovým turnajom, pretože sa na nich zúčastňuje reprezentatívna špička vín z celého sveta.

Posudzovanie vín trochu pripomína hodnotenie krasokorčuliarskych súťaží. Krása, chuť a vôňa sú však dosť subjektívne znaky. Ako dosiahnuť objektívne hodnotenie vína?
Na každej súťaži sa objavujú degustátori nováčikovia. Na podujatiach, ktoré sú pod patronátom OIV – Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno, sa eliminuje neskúsenosť nováčika tým, že sa hodnotí za okrúhlym stolom. Prezidentom degustačnej komisie je vždy veľmi skúsený degustátor. Hodnotí sa anonymne. Všetky vína majú rovnakú štartovaciu čiaru, nikto nepozná ich pôvod, nevie o nich vôbec nič, okrem toho, že vidí farbu v pohári, v nose cíti vôňu a v ústach chuť vína. Názor každého degustátora sa berie do úvahy, o vínach sa diskutuje, a keď si víno zaslúži medailu, priznajú mu ju. Ak má nedostatky, nekompromisne mu ich vyčítajú.

Ľudia poznajú futbalové, hokejové reprezentácie, ale kto tvorí slovenský vinársky reprezentačný tím?
V zásade sú to všetky známe vinárske firmy, ktoré poznáme aj z pultov vinoték. Jednoznačne sem patria Mrva&Stanko, Karpatská perla, Víno Matyšák, Pavelka, Château Topoľčianky, Elesko, Château Modra, Janoušek & Polák, ale aj vinári, ktorí začali posielať vína na súťaže len nedávno a hneď sa uchytili, ako Víno Hubinský alebo Repa Winery, nehovoriac o vinosadskej skupine Pomfy, Zápražný, Tóth, Vršek a samozrejme Jaroslav Ostrožovič, spoľahlivý úspešný reprezentant slovenského Tokaja. Podotýkam, že menoslov nie je úplný.

Keď získali v roku 2010 Vladimír Mrva a Peter Stanko šampióna za ružový kabernet na Vinalies Internationales v Paríži, bolo to veľké prekvapenie. Sú ešte stále úspešné slovenské vína prekvapením?
Vždy sú prekvapením. V tlačových správach uvádzajú slovenské víno ako víno z „neznámej krajiny“, ktoré získalo veľkú zlatú medailu alebo sa stalo šampiónom kategórie s odrodou, „ktorú nepoznáme“. Tieto informácie vzrušujú, vinársky svet si ich okamžite všíma. Z posledných úspechov by som rada spomenula dve veľké zlaté medaily z Madridu a Grand Prix zo Štrasburgu. V Madride získal jednu veľkú zlatú Peter Matyšák za Müller Thurgau, na Slovensku aj vo svete dosť zaznávanú odrodu, a druhú Ladislav Šebo s hrozienkovým výberom z novej slovenskej bielej odrody Devín. Tieto vína vyvolali obrovský rozruch aj preto, že Matyšákov Müller Thurgau bol súčasne najvyššie hodnoteným vínom celej súťaže a získal neuveriteľných 96 bodov a Devín z Karpatskej perly bol tretí v poradí so ziskom 95,2 bodu. Vzápätí udelila medzinárodná porota na Mondial du Sylvaner Grand Prix za najlepší silván na svete Matyšákovmu Silvánskemu zelenému! Dostávam e- maily od somelierov, majiteľov reštaurácií, vinárskych publicistov a milovníkov vína z rôznych krajín. Majú záujem o slovenské vína. Chcú ich ochutnať a chcú prísť na Slovensko, pretože si všimli úspechy slovenských vín.

Aké svedectvá vydávajú vína o Slovensku?
Sprevádza ich tajomstvo nepoznanej, nepreskúmanej vinárskej krajiny, kde sa robia skvelé vína. Doteraz nedávali svetu o sebe vedieť, ale odkedy sa pravidelne zúčastňujú na veľkých svetových súťažiach, pútajú pozornosť najskúsenejších a najprísnejších degustátorov sveta.

Dokážeme ekonomicky profitovať z úspechu na medzinárodných súťažiach?
Nemyslím si, že zo dňa na deň sa slovenské vína začnú masívne vyvážať. Ide skôr o to, ako rozumne zužitkovať ich rastúcu prestíž. Možno by sme sa mali vrátiť
k myšlienke, ktorú vlani po úspešnej organizácii Concours Mondial de Bruxelles
v Bratislave vyslovil španielsky Master of Wine Pedro Ballesteros. Povedal, že niet kvalitnej vinárskej krajiny bez ikonických vín. To znamená, že ak má krajina vynikajúcu kvalitu vín, svet ju akceptuje bez ohľadu na to, akú má rozlohu vinohradov. Ten, kto ich chce ochutnať, musí do krajiny prísť.

Z toho vyplýva, že Slovensko by mohlo získať z rozvoja vinárskej turistiky?
Presne tak. Práve vinárski turisti môžu priniesť do krajiny peniaze, utratiť ich
v slovenských hoteloch, reštauráciách, navštíviť naše pamätihodnosti. Prospech
z toho majú nielen vinárstva, ktoré upútali pozornosť v zahraničí, ale aj iné
v regióne. Ak niekto k nám príde, veľmi rád navštívi aj iné podniky.

edita_durcova2Dobre zorganizovanú vinársku turistiku má Rakúsko. Čo by sme sa od nich mohli naučiť?
Organizovanosti, cieľavedomosti. Vo svete je síce skupina vinárskych nadšencov „šialencov“ v dobrom zmysle slova, ktorí sú ochotní cestovať za dobrým vínom ďaleko a trmácať sa aj po cestách-necestách. Lenže väčšinu milovníkov vína tvoria ľudia, ktorí požadujú istý cestovateľský štandard. Nezostáva nič iné, len sprístupniť aj menej dostupné regióny. Dobudovanie ciest je kardinálnou otázkou. Pohodlne sa z Bratislavy možno po diaľnici dostať do Topoľčianok, ale nie do Tokaja. Do infraštruktúry, dostupnosti, prehľadného značenia vinárskych ciest sa oplatí investovať viac ako do niektorých propagačných akcií, ktoré sa robia v zahraničí, pričom sa o nich často málokto dozvie, alebo tí, čo prídu, ochutnajú nejaké víno, ani si presne nepamätajú, z akej bolo krajiny a zakrátko táto akcia úplne zapadne prachom.

Ktoré vína sú najväčšou budúcnosťou Slovenska?
Jednoznačne biele vína. Biele odrody majú najväčšie zastúpenie v slovenských vinohradoch, vieme s nimi najlepšie robiť, najviac bodujú na zahraničných súťažiach a poskytujú širokú škálu štýlov. Sú atraktívne ako mladé vína, ktoré sa chutnajú už v novembri, keď hýria jemnosťou, sviežosťou, vôňou kvetiniek. Naše biele sú krásne, od tých na kosť suchých, minerálnych cez polosuché aj polosladké až po komplexné sladké vína – hrozienkové, cibébové, ľadové. Na vrchole pyramídy stoja tokajské výbery. A potom sú tu samozrejme ružové vína, ktoré spestrujú ponuku bielych vín.

Čím?
Slovenské ružové je iskrivé severské víno. Šťavnaté, pikantné, so sviežim ovocným výrazom, ktorý sa nenájde ani vo francúzskych vínach. Iskrivú slovenskú pikantnosť som v ich ružových vínach neobjavila. Ich rosé majú väčšiu guľatosť,
ale chýba im pikantná šťavnatosť, ktorá je charakteristickou a originálnou črtou slovenských ružových vín. Napokon, Slovensko má v prípade chladnejších ročníkov s nedostatkom slnka vždy dobrú alternatívu pre modré odrody v podobe rosé. Tie nesklamú v žiadnom ročníku.

Aká je vizitka slovenských červených vín?
V zahraničí sa skutočne dobre hodnotia naše červené vína z novošľachtencov, napríklad Dunaj, Hron, prípadne z klasických odrôd, ak boli dopestované v dobrých, slnečných ročníkoch. V takých, keď je hrozno fyziologicky, a najmä fenolicky dobre vyzreté. Bodujú vinári, ktorí vedia pracovať s modrými muštovými odrodami. Dôležitá je veľmi kvalitná práca v pivnici, najmä extrakcia, aby sa do vína nedostali nežiaduce látky. Jednoducho, aby boli vína jemné a elegantné, príjemné na pitie. To, že majú ľahšie telo, žiadnemu dobrému degustátorovi neprekáža. Ešte som sa s tým počas mojej kariéry nestretla. Skôr im prekáža, ak južanské vína – protipól slovenských vín – sú príliš koncentrované, alkoholické a ťažké. Dôkazom toho, že úspech má originalita a kvalita, sú horúce správy z Bruselu: opäť veľká medailová žatva pre slovenské vína, spolu 16 strieborných, 16 zlatých a 1 veľká zlatá medaila na Concours Mondial de Bruxelles. A práve to najvyššie ocenenie pre náš tím získalo… červené víno!!! Cuvée z novošľachtencov Hron-Váh-Rimava-Rudava, Winemaker’s Cut 2011 z trnavského vinárstva Mrva & Stanko zaujalo svojou originalitou a charakterom. Keď Dorota Pospíšilová vyšľachtila nové slovenské odrody a Ondrej Korpás st. v strekovskom družstve skúšal ich pestovateľskú vhodnosť, pravdepodobne ani netušili, že „zamiesili” na ikonické slovenské vína.

Edita Ďurčová

enologička a medzinárodná degustátorka

Ako prvý slovenský enológ získala vysoko prestížny medzinárodný titul AIWS – Associate Member of the Institute of Wines and Spirits, udeľovaný svetovo uznávaným londýnskym Wine & Spirit Education Trust. Plynulo rozpráva ôsmimi jazykmi. Je autorkou päťjazyčného slovensko-česko-francúzsko-nemecko- anglického Vinárskeho slovníka.