Obnova tradícii na Starej Hore na Jašteri

Obnova tradícii na Starej Hore na Jašteri spojená s požehnaním mladých vín

 

Vinárstvo a pestovanie vínnej révy bolo vždy neodmysliteľnou súčasťou žitia Hlohovčanov a jeho okolia. V Hlohovci sme si zachovali len púť k Urbánkovi za prosenie o dobrú úrodu, ale žiaľ poďakovanie pri príležitosti koštoviek nových vín sme dlhodobo zanedbávali.

V slovenskom vinárskom svete je za patrónku mladých vín Katarína preto nastal správny čas pozrieť sa na prácu vinárov z Nášho regiónu čo Nám tento ročník 2013 zaujímavé prinesie.

Dňa 22.11.2013 prijalo moje pozvanie Na Jašter na Starej hore viac ako 30 vinárov z okolia Hlohovca, Šintavy ,Vinohrady n/Váhom ,Siladíc ,a Dvorníkov ktorí priniesli svoje mladé vínka na požehnanie a prvú koštovku pre verejnosť so zvedavým záujmom ako bude chutiť. Naše pozvanie s radosťou prijal kaplán našej farnosti p. mgr Bely .

V úvodnom prejave som kládol veľký dôraz na to ,aby vinári pokračovali s výrobou slovenského vína aj naďalej a výzve k vinárom ,aby nedovolili zanikať pestovaniu viniča v Našom regióne . Bol zverejnený kalendár podujatí cechu vinárov a s prípravy veľmi zaujímavej akcie spojenej s enoturistikou po viniciach Hlohovec _ Šintava..

Víno a chlieb sú dve nerozlučné plodiny kresťanstva, preto im dávajme patričnú úctu ako aj tým ,čo sa starajú o to , aby táto poživeň bola na Našom stole . Po slávnostnom akte požehnania mladých vín došlo k samostatnej voľnej degustácii. Takmer 200 účastníkov dobrého vína pri zastúpení 85 druhov vín si ozaj prišlo na svoje.

Rok 2013 bol rokom obilovín a počiatočných tragických začiatkov pri viniči ,hlavne problém opeľovania ,tlaku chorôb ,abnormálneho tepla ,ale aj vody ,ale aj tak pestovatelia prekvapili a vínka z tohto ročníka budú opäť svetovou špičkou ,ktoré dokazujú že politika likvidácie poľnohospodárstva s dovozom ochudobňujú svet o krásu plodov ešte zatiaľ Našej zeme.

Za cech vinárov môžem povedať ako dokazujeme, že Naša pestovateľská vinárska oblasť je v rámci Slovenska na poprednom mieste   vieme robiť aj svetové vína, o čom Nás presvedčila firma Golguz na medzinárodných oceneniach a pri nedávne j návšteve Taiwanu, ktorej hlavným koordinátorom bolo Európske fórum vínnej kultúry na čele s rodákom p.  Konstanty Ján Všetečka .

Škoda len ,že sa nepridávajú aj iný producenti hrozna .

Určite však odporúčam ľuďom , kupujme hlavne vína od Hlohovčanov a okolia , aby Nám naše kopce ostali vysadené vinohradmi a nie polospúšťou ako je to napr .v okolí Jaštera Hlohovec.

Tutura Pavol
Predseda cechu vinárov Hlohovec