Najväčšia vínna pivnica Pukanec

História, súčasnosť i sľubná budúcnosť sú neustále prítomné v genius loci Najväčšej vínnej pivnice v Pukanci. Jej príbeh sa začal písať už v roku 1900. Vtedy sa rozhodol Johannes Ciglan, obchodník s vínom, premeniť bývalú banskú štôlňu na pivnicu.

Nad jej vchodom dal postaviť budovu vinárstva z dovtedy v Hornom Uhorsku netradičného materiálu – železobetónu. Tento materiál bol použitý aj na vybudovanie dvoch cisterien pre uskladnenie vína v portáli pivnice. Avšak aj do samotnej stavby sa znova vmiesila história, keďže základy tvoria kamene z mestského opevnenia z čias tureckých vpádov.
Pivnica spolu s priľahlým areálom bola dlhé roky využívaná pukančanmi pre zábavu a potešenie.Dôkazom toho je aj dobová pohľadnica s popisom „Cigľanovo letné zábavište“.
Na rozkvet pôvodného vinárstva, ktorý bol nútene ukončený v päťdesiatych rokov 20. storočia sa rozhodla nadviazať rodina Jána Rosenbergera. Od roku 1998 až do dnešných dní pivnica prechádza postupnou rekonštrukciou, ktorá sa odráža v stavebných úpravách, ako aj v technologickej vybavenosti.

web: www.najpivnica.sk

publikoval: Ing.Daniel Valkovič